Mitt språk

Kan inte hålla mig, inte efter att jag såg det här klippet. Jag ryser.

Förstås har jag många gånger här berättat och förklarat varför jag talar svenska fastän jag kommer från Finland. Det är okej, jag förväntar mig inte att människor i Brasilien ska veta att vårt land har två nationalspråk. Så jag har försökt redogöra för vår tvåspråkighet, både ur ett juridiskt* perspektiv men också helt praktiskt. Det flesta här har en mycket harmoniserad och fin bild av mitt land. Där är kallt, men det mesta fungerar där. Man har en god välfärd och bra utbildning, som till på köpet är gratis. Lite mera sol och värme så skulle det ju vara perfekt. Visst, det stämmer och jag känner mig mycket stolt över det. Så när jag sedan berättade om en vän som blev misshandlad på en restaurang för att hon talade svenska och att man inte riktigt i alla situationer kan känna sig säker om man går runt och talar svenska en sen kväll på stan, var det ingen riktigt som kunde förstå det. Mitt land var inte längre så perfekt, och min stolthet var förstås djupt begraven.

Idag skulle jag faktiskt helst av allt varit med där på Riksdagens trappa. Lyfter på hatten åt alla som var där och motdemonstrerade. Jag blir mörkrädd och undrar varifrån folk får så mycket hat? Vad har liksom svenskan egentligen gjort åt dessa människor? Har den varit ett större irritationsmoment än matematiken, eller biologin?

För mig är ju en obligatorisk skolsvenska en garanti för att jag ska kunna leva i mitt hemland på mitt modersmål nu och i framtiden. Utan en obligatorisk svenska marginaliseras hela tvåspråkigheten. Det räcker inte att jag och alla andra finlandssvenskar kan svenska, vi kan inte upprätthålla en tvåspråkighet. Finland är inget tvåspråkigt land om inte majoriteten också vill det. Hela debatten blir också så personlig. Mitt språk är ju en del av mig själv och min identitet. Ifrågasätter man svenskan i Finland, ifrågasätter man ju på samma gång var och en av oss finlandssvenskar. Jag förstår inte, kan vi inte bara låta Finland vara ett tvåspråkigt, nej  ett flerspråkigt land. Varför är man så rädd för olikheter och mångfald. I don't get it!, eller visst gör jag det kanske, men det är ett annat inlägg.

Men snart är det ju val, då kan vi välja hur vi vill ha det. Jag väljer ett tvåspråkigt, tolerant och öppet samhälle som tror på mig, så jag ska förstås rösta så här i Paris nästa vecka. Det blir inte lätta fyra år, och jag hoppas ju att vi inte står ensamma där och försvarar. Vinden, vänd nu!

*Omg, har blivit en sån juridiknörd här...
31.03.2011 kl. 20:03

Dagens

Hahaha, dagens roligaste: Sandra did you get a tan in Finland?

Å det här var inte alls ironiskt, en vän tyckte faktiskt att jag blivit solbränd i Finland. Oj,oj vad jag skrattade. Jag som inte haft en ordentlig solbränna på år och dag. I år kanske jag dock borde bry mig och kämpa lite mer för att inte vara den blekaste Grekland någonsin beskådat i augusti. För ja, jag ska till Grekland och spendera två veckor där. Man måste ju bidra till att lyfta dem ur krisen på nåt sätt. Jag är så bra på att idka välgörenhet, först Portugal och sen Grekland. EU borde skicka tackbrev.
30.03.2011 kl. 21:32

3 more to go

Insåg idag att jag har endast tre ynka föreläsningar kvar i det här landet. Det är ju verkligen ingenting. Ja, det var nästan så det var lite surt att vara tvungen att lämna folkrättsföreläsningen idag på grund av hostan, men det gick inte att vara där. Jag gick hem och dog i sängen. Nu har jag återuppstått och ska roa mig med att jobba lite (hoppas jag).
30.03.2011 kl. 17:54

Unvik att vara vårsjuk

Mamma sa alltid att man inte ska klä av sig förtidigt på våren, för då blir man förkyld och slipper det aldrig. Det här sjunger i bakhuvudet på mig varje vår och jag är ganska duktig på att undvika vårförkylningar. Taktiken är att behålla vinterjackan alltid lite längre än vad man egentligen vill. Men min mamma sade ju aldrig att samma regel gäller även här. Här har det ju inte ens varit vinter, så hur kan jag då få en vinter/vårförkylning?

Kanske det bara handlar om dålig timing för mig och att min kropp inte var redo för Finlands luft.  Oerhört irriterande är det i alla fall, för jag får inte sova och knappast mina grannar heller, eftersom jag hostar var och varannan minut. Så med det här inlägget vill jag ju då bara uppmana er alla i Finland om ännu har chansen, släng inte vinterrocken för tidigt, än hur lockande det är. Det är inte värt det.

Sen kanske någon undrar hur det var i Åbo? Märkligt men roligt kan väl beskriva det ganska bra. Glad att vara där, glad att vara tillbaka här.
29.03.2011 kl. 16:50

Till min kropp

Jobba, jobba, joobbaaaa, immunförsvar! Skulle gärna nämligen vara frisk till kvällen för det är ju nu det smäller, ÅRSFEST. Så kom igen nu immunförsvar och visa vad du går för, upp från den här svackan nu. Å om jag måste välja, så okej jag kan vara snorig och så, men min röst, ge mig den tillbaka nu. Snääällllaaaa!

Men tur att hälsan inte kan stoppa en helt i alla fall, vi talar ju ändå årsfest, 85-årsjubbe med galet många galna typer på väg, så sori nu bara kropp, I'm going!
26.03.2011 kl. 10:13

douze points

Ibland måste man prioritera. Tur att jag ganska ofta är så himla bra på det. Igår till exempel kunde jag ha valt att sitta på bibban, men fiffig som jag var valde jag istället att åka till Mont Saint Michel när det erbjöds gott sällskap och strålande sol. 12 points à Sandra!

Nu ska jag ge mig ytterligare 12 poäng och gå och träna lite innan den stora packutmaningen börjar. Nu ska nämligen en del saker packas ner för att aldrig mer komma hit tillbaka. Usch, det tar sjukt i mitt hjärta bara att skriva de. Befarar att det blir ett stort gråtkalas i maj, eller redan nästa vecka när en del av våra familjemedlemmar lämnar Rennes för praktik runtom i Europa.

Förresten får helgen också 12 poäng, lätt. Ja, egentligen hela förra veckan kan få det. Terass- och parkhäng med ost och vin på lördag dag, sedan hade vi fixat köksfest här som i antal människor slog alla tidigare köksrekord. Om man sätter till att jag faktiskt lyckades få nåt studerat också, samt lite jobbat så är det nog helt klart en tolvpoängare. Har svårt att se att den här veckan skulle bli så mycket sämre. Fint så. Finland, imorgon ses vi.


22.03.2011 kl. 18:41

Beställningen

Alltså det mest fantastiska med vårt hus hemma är att man kan sätta en sjal på en stol hemma, och sju månader senare finns den exakt på samma ställe. Beställer alltså kläder inför nästa helg. Det närmar sig och jag säger bara som fransmännen, oh, la, la, la!

Dagens notis: det är inte det allra lättaste att beskriva jeans, speciellt inte när typ alla man äger är blåa, stuprör och lappade på nåt vis,men jag tror rätt är på väg till Åbo nu.

20.03.2011 kl. 13:21

Världen och jag

Det händer så mycket tråkigt i världen just nu. Hela veckan har jag känt mig som en liten handlingsförlamad människa. Man bara liksom står och ser på och fortsätter med sitt egentligen mycket enkla liv. Ja, vad annat kan man liksom göra när man nu inte råkar inneha nån position var man verkligen kan göra något konkret. (Hurra för att FN äntligen fick tillstånd någonting, hur trögt var de liksom? och EU, var är ni? hur var det med den här vår utrikespolitik...)

 Men nu har jag i alla fall hjälpt lite, bara genom några enkla KLICK. Alla med!
18.03.2011 kl. 21:06

Photo booth yourself

Det här var jag igår när jag råkade Photo Bootha mig själv på bibban. Mycket effektiv ung dam.


Jag idag går dock inte att visa på cyber space, men det var en trevlig kväll igår. Jag skrattade mycket och tappade bort självdisciplinen totalt. Ska försöka återfinna den nu i salle de travail. Japp. Trevlig helg! Inget TGIF och myskväll här inte.
18.03.2011 kl. 15:45

Une texte en anglais?

Igår frågade vår professor om det är okej om vi läser en engelsk text, eftersom han hade hittat en grymt bra sådan. Frågan resulterade i att hela auditoriet mer eller mindre började skratta. Så att, så bra kan universitetsstuderanden i det här landet engelska.
Handlar det sen om arrogans, dålig språkundervisning eller motivation vet jag inte, högst antagligen en blandning av dem alla tre. Jag tycker hela nationen borde skämmas lite grann och inse att man behöver annat än franska också.

Sen tycker jag också att man inte borde ha en och en halvtimmes lunchpaus hela tiden, eller ha de då men håll nu för fasiken* inte bibban stängd under tiden. Organisation, France, det handlar om organisation. Fina land, men ack så långsamt och irriterande ibland.


*märk min nivå av aggression!
17.03.2011 kl. 13:24

Synd för er

Det tråkiga med att endast sitta på föreläsningar (saldo 6h idag), i bibban (faktiskt 0h) eller här hemma med jobb(2h) är ju att det här blir en väldigt tråkig blogg. Förlåt!

Mitt liv är dock fortfarande allt annat än tråkigt. Mina kurser har tagit en ny intressant vändning och imorgon ska vi fira St Patrick's day*. Dessutom har jag hittat en bibba som slår alla bibbor jag hittills avverkat. 


*nån som vet hur man gör? Om det går ut på att dricka Guinness är jag  väl förberedd efter träningslägret i Dublin för nåt år sen.


16.03.2011 kl. 22:19

Resa - studera/jobba - resa

Jepp, så har mina veckor ju sett ut den senaste tiden och kommer även att göra en liten tid till framöver. Sen byts resor ut till besök. Fina tider må jag säga. Sen att nästa resa har destination Åbo och avfärd om en vecka gör mig så himla glad, för att inte tala om effektiv*. Inte för att jag saknar Finland, inte alls faktiskt, men jag saknar alla vänner och allra mest syster och broder. Att vi alla befinner oss i samma stad och under samma tak nästa helg är  bara fantastiskt. Å det blir många andra roliga återseenden också, can't wait. Stor gillar.

Men innan det ska jag njuta av vårväder här i Rennes, vara flit.stud och socialisera.

P.s. Porto levererade sol, billig öl, gott portvin och fina minnen. Porto kunde ha levererat färre moln på himlen och färre par på kärlekssemester. Bilder, kanske, senare i något skede om jag orkar. Men helt klart värt ett besök, och en helg räcker väl för den staden.


* 4 timmar föreläsning + 4 i bibban + 2 timmar kvällsjobb
16.03.2011 kl. 00:20

Portvin

Dricker portvin i Porto resten av veckan. Livet är ganska härligt!
09.03.2011 kl. 18:43

Kvinnodagen också

Förresten, feministen här glömde ju säga trevlig kvinnodag till er alla. Tänk lite extra på könets betydelse i samhället och i ditt liv, det är viktigt. Var med och förändra strukturer, JA!

Edit: kloka ord, mycket kloka ord. LÄS! Jag håller fullständigt med om precis allt.
08.03.2011 kl. 19:43

Mardi gras

I brist på snö och pulkor firar man här tydligen fastlagstisdag med karnevaltåg. Så här i efterhand känns det som ett himla dumt beslut att tillbringa dagen på föreläsning och i bibban, men sånt är livet om man imorgon åker till Paris för att på torsdag åka till Portugal. Dessutom visste jag inte ens att det var karnevaldag. (Igen saknar man lite de där franska utistutorerna som skulle kunna berätta sånt här för en...)

Men lite hann jag se under min "after studying, before working öl" ute på stan i solsken och +13°.

Nu är det då alltså tänkt att jag ska jobba lite, transkribera, tjolahopp vad jag gillar det. Tur det handlar om jämställdhet.


P.s Det här är Bretagne, det är helt okej att dricka öl på en tisdag eftermiddag.
08.03.2011 kl. 19:10

Det här är en blogg som egentligen inte längre lever , bara ibland. Det var en blogg om mitt utbytesår. Ibland tar det för sjukt att se på den för att kunna upprätthålla den. Jag saknar Frankrike, vännerna och kulturen på kontinenten. Nu ska jag tammetusan lära mig franska har nu bytts ut till att nu ska jag tammetusan bli klar med studierna. Politcies magister, j'arrive! (J'espere!)

Senaste kommentarer

17.04, 18:31Det var bättre förr av Lina
07.04, 22:29Att förbereda sig. av Sara
07.04, 22:24Att förbereda sig. av Sara
22.03, 23:49Dar es-Salaam av Sara
10.03, 14:12Boven av Lina