Glad Påsk arbete!

Påsk eller inte men nu är det slut på semestern här. Det är ju faktiskt ingen skillnad för en studerande eller en flexjobbare vad det är för dag, och några speciella påsktraditioner har jag ju inte. Ifjol tror jag att skrev kand ensam i Åbo. Familjen har dessutom åkt hem nu. Vi hade soliga och roliga dagar här och i Paris.  Så skoj att visa min vardag här för dem. Nu förstår även de lite bättre varför jag inte riktigt vill komma hem än. För det vill jag inte, inte alls just nu, som ni kanske redan förstått.

Men Glad Påsk! Även om det hemma är den sista påskdagen, så är det faktiskt just början på påsken här. Nu följer ett två veckors påsklov, men ja, av samma orsaker som ovan betyder det ju inte alls lov för mig egentligen. Men eftersom det är min sista månad här har jag bestämt mig att sluta vara så otroligt duktig hela tiden och dra ner lite på mina egna måsten och fokusera på ordet njuta. Bra jag.

Men nu över till slutrakan på mitt transkriberingsprojekt och sen ut och bygga på solbrännan. Det är ett hårt arbete för en finne här bland spanjorer och greker.
25.04.2011 kl. 10:33

ingen rubrik, vad är klockan?

Vilken tur att den här bloggen handlar om mig i Frankrike, så nu behöver jag inte kommentera valet alls. Ni vet säkert precis vad jag tänker, tycker och hur jag känner mig. Tycker dock att alla ska fundera på det som Lina skriver. Jag känner hur energin håller på att slå i höjden och är riktigt taggad på att komma hem och fortsätta jobba för det Finland* jag vill bo i.

Mitt liv här är så superbt just nu att jag verkligen i mån av möjlighet försöker att inte tänka på hela situationen hemma. Just nu på bibban. Min självdisciplin har varit så låg så idag måste jag ta mig till den bibban som ligger längst bort från både parken och mitt hem för att få någonting gjort. Solen, vänner och livet stör lite den här seriösa delen av mitt liv här. Ikväll efter lite inhiberade plan, ombokade tåg så anländer också familjen (- broder). Så det gäller att sluta blogga nu och vara effektiv här. Resten av veckan blir det family-time i Rennes och Paris.

Egentligen uppdaterade jag bara nu för att få veta vad klockan är. Datorn säger en tid och telefonen en annan, så jag vet inte riktigt vad jag ska tro på.


*hm, om jag nu ens vill bo i Finland förstås. Eller det vill jag väl men inte resten av hela mitt liv...
19.04.2011 kl. 17:31

Ljuva lördag

Ah, dessa lördagar. Jag kommer att sakna er så mycket. Det samma vanliga. Gå på marknad, äta brunch, lapa sol i parken och bara göra det som faller en in och inte bry sig alls i att det står studera och jobba i kalendern. Dessa lördagar som man typ aldrig har tid med hemma, eller inte kanske ger sig tid att ha.

P.s I mitt föra inlägg kan jag så här i efterhand säga att jag ljög om precis allt utom Grekland. Vi var fem minuter sen till teatern och kunde inte gå in mer och dagens äventyr sköts upp på grund av att vi sprang över en festival i parken. Dit ska jag nu snart återvända.
16.04.2011 kl. 21:42

Vad jag gör

Bokar flyg till Grekland och ska gå på teater. Imorgon blir det äventyr, men vet inte om jag vågar säga vad.
15.04.2011 kl. 17:57

Bibbaobservation

Det översvämmar av papper här och kursböckerna glänser med sin frånvaro. Det måste ju bara vara så himla lätt för fransmännen att klara de här tenterna. Annat är det för mig som tappat motivationen och hellre skulle resa och chilla framtill hemfärden och inte slösa tid här i bibban. Men ja, när jag tänker på det skulle nog 18 studiepoäng till sitta ganska bra, så jag ska väl fortsätta kämpa och tidsplanera så jag hinner med både ock.

Nu tillbaka till anteckningarna om EU och Turkiet.
14.04.2011 kl. 18:37

Franskifierad

Jag har nog blivit franskifierad*, åtminstone så där vädermässigt. På frågan om vi hade shortsväder förra veckan svarade jag till en början nej. Det är ju bara vår här, även om vi hade likadant sommarväder som det brukar vara om man har tur i mitten på juli hemma. Nu ska jag gå ut på en öl och önskar att jag hade min vinterrock, som blev i Finland, här. Det är ju bara 12 grader ute. Det är ju vinter, som min grekiska kompis skulle säga. Men nu ska jag sluta. Det här håller ju på att bli en väderblogg, men jag tycker värmen skulle kunna återvända. För jag köpte även så snygga sandaler förra veckan.


*hittade jag just på det där ordet, det kan ju inte existera?
13.04.2011 kl. 23:05

Beviset

Jag känner att jag behöver lägga fram ett bevis på att det verkligen var den snyggaste kjolen i världen jag råkade springa över i Paris. (Sen behöver jag också tydligen en till onödig transkriberingspaus...)

13.04.2011 kl. 14:19

Chez Georges

Herre min tid. Hur kunde jag glömma. Jag har ju också dansat så svetten sprutade på Paris bästa bar Chez Georges. Jag har även bestämt  med två vänner  att vi ska avsluta Frankrike tiden med en utekväll där innan hemkomst. Chez George ligger definitivt på min must-do in Paris lista. Billigt vin, alltid trevliga människor och bra musik. Lite* svett gör inte så mycket när atmosfären där är så ljuvlig.

Nu god natt på riktigt då.

*hmpf, lite och lite. För några år sedan när jag och min Paris vindsvånings bångar kompis var där kunde vi typ vrida ur våra kläder efteråt. Varsågod för den informationen...
12.04.2011 kl. 23:52

Jag har:

- haft fin, fina soldagar med fin fina vänner som nu åkt hem. Jag saknar dem redan.
- en pytte, liten, minimal solbränna.
- stillat mitt second hand behov och kanske köpte den snyggaste kjolen i världen.
- druckit champagne och ätit jordgubbar utanför Louvre och tillika blivit ännu kärare i Paris. Vill bo där. Inte nu, men i framtiden. Inte för alltid, men för en tid.
- ett rum som tydligen inte alls är så litet, eller så är vi bara så himla smala och flinka.
- insett hur roligt jag tycker det är att tala franska och hur mycket jag kommer att sakna det. Att på riktigt kunna ett nytt språk är tammetusan så himla skoj.
- tagit i tu med tråkiga beslut och bestämt ett slutdatum för detta äventyr och bokat flyg hem.
- på grund av att den tidigare punkten blev verklighet känt vemod, vemod och ångest. Så lite tid kvar, så mycket jag ännu vill göra.
- funderat på hösten och vad jag ska göra, förutom studera då.
- funderat på sommaren och gillar planerna väldigt mycket.
- insett att jag inte ska fundera så mycket utan bara ta vara på den sista tiden här.
- varit så himla trött så att jag nästan tänkte somna när jag var på träning, så kanske dags att avsluta denna lista och inta sängläge.

Bon nuit mes amis!
12.04.2011 kl. 23:02

Rösta och välkomna

Nu far jag till Paris och röstar på SFP. Kom nu ihåg alla som inte kan rösta i sin hemort på själva röstningsdagen att förhandsrösta. Super viktigt att man röstar! (Så konstigt, det här är typ första gången, nej andra, jag gör kampanj i detta val. Som tidigare tjänsteman på världens bästa ungdomsförbund känns det mycket märkligt.)

Sen ska jag också möte upp tre goda typer senare ikväll. Vi ska göra Paris några dagar och sen utmana mitt rum här. Ryms man fyra personer här eller ej, spänningen är olidlig.

Hej tå! Au revoir!
07.04.2011 kl. 19:04

Beach 2011, hej då!

Jag tänkte skriva några fina tankar om att jag idag var på mina sista föreläsningar och vad jag känner att mina studier här har gett mig och så. Men sen var jag på länk i strålande solsken och 23° och tänkte dö på kuppen. Nu är jag så slut att jag inte kan tänka. Jag ska absolut inte klaga på den värme vi har här just nu, utan bara inse att man inte ska springa just nu, utan ligga på gräsmattan och lapa sol och jäsa. Det hade förstås alla sjutusen andra som var i parken idag redan insett. Meeeen, int kan man alltid vinna heller. Resten av veckan ska jag bara njuta av vädret och det fantastiska sällskapet som anländer imorgon.
06.04.2011 kl. 21:03

Två svåra adjö

Kl. är 5.38 och jag är vaken. Jag ska följa en av mina bästa vänner här till tågstationen och säga hej då, adjö och hoppas vi ses i Finland till jul. Det känns fruktansvärt tråkigt och dumt, inte det att vi har en reunion plan i jul i Finland, utan att våra sju gemensamma månader här redan är över. Att samma ritual dessutom ska upprepas imorgon för att säga hej då åt ytterligare en god vän är inte alls någon särskild tröst. Suck. Den negativa sidan av ett Erasmus år gör sig påmind.
04.04.2011 kl. 06:40

Aldrig i Finland

Igår var jag med om något som aldrig skulle hända i Finland, på gott och ont. Ja, det går väl nog in under kategorin "det märkligaste jag har varit med om i detta land". Vi blev utslängda från en bar eftersom vi inte ville köpa någonting att dricka. Eller ja, vi ville ju och en del av oss beställde, men alla ville inte beställa precis just då och en del kanske inte riktigt behövde mer heller.  Det gick inte och en del av oss blev utslängda. Det är nog första gången jag blivit tvingad att inmundiga alkohol. Ha,ha,ha, vi kunde inte annat än skratta och igen konstatera att nattlivet här är nog allt som oftast en flopp. Istället gick vi på efterfest och spelade fussball*, jag vann förstås.*Ah, jag lever ett så snällt och oskyldigt liv här.
03.04.2011 kl. 13:37

Irritation, relfektion och så några bilder

Jag måste säga, det finns en sak, nej två, som jag irriterar mig något alldeles fruktansvärt mycket på här.

Det ena är hur otroligt trångsynta och inriktade på manligt - kvinnligt alla är här. Allt och alla delas in i dessa kategorier. En man som gör minsta lilla sak som de anser är kvinnligt är ju förstås bög. Igår hade till exempel alla mycket roligt åt en kompis duschsvamp, eftersom den till formen var en blomma och lila till på köpet. Hur i hela fridens namn har han köpt en sån. Nåjo, för att den hade det bästa materialet. Förnuftigt kan man ju tycka, men eftersom han är man accepterades det typ inte. Det var ändå konstigt och märkligt. Jag sade förstås att jag inte förstår hur de måste vara så besatta av kön och normer och hur begränsat tankesätt de har. De vet precis vad jag tycker, men verkar inte vilja eller kunna förstå det. Visst kan jag känna av detta hemma också, men inte alls i samma utsträckning. Det finns så mycket arbete kvar med jämställdhet i Europa, för att inte tala om resten av världen. (Å ja, i Finland också)

Det andra gäller förstås en annan fråga som ligger mig nära hjärtat. Folk är så himla omiljömedvetna, speciellt många Erasmusar. De talar om vad som händer i världen, tsunamin i Japan och snö i Aten för nån vecka sedan, men få inser vad de kan göra själva. Eller de kanske inser det, men är för lata för att göra någonting åt det. Till och med sopsortering verkar vara för mycket begärt. Jag har förstås från första dag inlett en sopsorteringskampanj, med mer eller mindre framgång. Det skär ofta i mitt gröna hjärta när jag går förbi soptunnorna och ser hur nonchalanta många är. Fast jag tror inte det är fransmännen, nej det är nog alla andra. Förstås handlar det ju också om att lära sig ett nytt system, men det är nog inte så himla svårt om man vill. Det handlar om tre olika fack.

Jahapp, det var dagens dos av irritation. Egentligen har det varit en riktigt skön dag. Nu ska jag snart och fira en god väns födelsedag. Eller egentligen började vi redan med en traditionell lördagsbrunch ute på stan.
Sen gick jag hem genom parken, åt en glass och läste lite. Insåg att jag måste hamstra böcker på franska nu innan jag flyttar hem. Det var riktigt okej att läsa fransk skönlitteratur. Tulpanerna var som vanligt också mycket vackra. 

02.04.2011 kl. 20:12

Sommar

Jag fick just en sån otrolig stark längtan till sommaren och allt vad det innebär. Å det är ju bra, för jag har inte hittills haft så stor lust med att flytta tillbaka till Finland.

Min dator säger nu att det är 21° och sol ute, så ska väl gå ut å suga i mig lite vår/sommarluft i väntan på den ljuva Finlands sommaren, hoppas vi når 21° också en dag. Håller tummarna för en sommar lik förra året.
01.04.2011 kl. 16:17

Det här är en blogg som egentligen inte längre lever , bara ibland. Det var en blogg om mitt utbytesår. Ibland tar det för sjukt att se på den för att kunna upprätthålla den. Jag saknar Frankrike, vännerna och kulturen på kontinenten. Nu ska jag tammetusan lära mig franska har nu bytts ut till att nu ska jag tammetusan bli klar med studierna. Politcies magister, j'arrive! (J'espere!)

Senaste kommentarer

17.04, 18:31Det var bättre förr av Lina
07.04, 22:29Att förbereda sig. av Sara
07.04, 22:24Att förbereda sig. av Sara
22.03, 23:49Dar es-Salaam av Sara
10.03, 14:12Boven av Lina