Jag försöker så gott jag kan

Dagens dåliga assimilering: Sandra hälsar, eller försöker hälsa, på en granne på äkta franskt sätt. Puss, puss på kinderna och vad händer? Jo, hon råkar i misstag pussa denna unga herreman på riktigt. Ibland hatar jag verkligen det här med kindpussar, (fast ibland tycker jag nog också om det, så mycket trevligare en ett kallt hej...). Håhå, som tur måste jag rusa iväg på min latin training timme så det hann aldrig bli pinsamt. I alla fall intalar jag mig det. På tal om kindpussar har jag fortfarande inte heller räknat ut i vilket skede man ska presentera sig när man träffar någon och hälsar franskt. Knepigt, men där plockar i alla fall handskakningen poäng. Klart å tydligt hur och när man presenterar sig.

I övrigt har jag också studerat idag och suttit på tre-kaffe med en vän i många timmar. Jag har funderat och igen blivit riktigt irriterad på min kurs och vet inte riktigt var jag ska hitta inspiration till den. Dessutom, hur kan man ha så otur att man går från den ena ytterligheten till den andra? Hemma är jag irriterad och trött på mina studier eftersom det endast* finns bokkurser, inte en föreläsning, ingen diskussion utan  en stor del av ens utbildning går ut på att läsa och tenta. Här är det som sagt på ett vis helt annorlunda men ändå inte. Här har man inga böcker utan bara föreläsningar man egentligen kunde kalla för diktamen**. Här förs heller ingen diskussion. Nåja, jag  försöker att inte bli så frustrerad över det här och intalar mig själv att jag ju faktiskt inte kom till detta land på grund av "intressanta" kurser utan för språkets skull och där gör jag ju framsteg hela tiden. Jag visste att utbudet av statskunskapskurser skulle vara begränsat.

Men nu ska jag äta och sen fundera om jag orkar gå ut å dansa salsa ikväll eller om jag ska vara tråkig,gammal och stanna hemma.

/en uppgiven student men en lycklig fransktalande typ som egentligen nog är helt nöjd med sin tillvaro...


* int nu helt endast, men mycket nära...
* en kompis gav mig anteckningarna till min tråkkurs från förra året. Idag på föreläsningen ändrade jag ca fem ord i de anteckningarna., i övrigt var det exakt samma sak som förra året. Hur är det möjligt att man under en fyra timmars föreläsning endast fem gånger formulerar sig annorlunda än året innan? Jag bara undrar...
15.02.2011 kl. 21:32

Budskapet

Glömde i all hast dagens budskap: mer kärlek åt världen fler dagar om året.
14.02.2011 kl. 12:32

Vänner och ovän

Men gah, här har jag suttit i snart 15* minuter och funderat på ett inlägg, eftersom man ju borde skriva något fint om alla ens vänner idag bara för att det är vändag. Men äh, ni vet att ni ruular och för mig är det faktiskt vändag 365 dagar om året. Ni är för viktiga för att inte firas varje dag. Å så ett <3 på det.

Idag blir det en dag i bibban för mig och min ovän Politique interne et externe l'Union Europènne. Ja, och det är korrekt, det är en ovän även om kursen handlar om mitt kära intresse EU. Men den är så himla juridisk och det är så tråkigt. Jag tycker det är fult gjort av dem att luras och vilseleda oskyldia statsvetare in på en sån juridisk kurs. "Fuuuuuut gjooot oav tuu" som en vän skulle säga. Detta år har i alla fall bekräftat det jag ju nog vetat, jag är ingen jurist.

Å nu iväg, för annars ljuger jag ju eftersom det verkar bli en halvdag i bibban...


* eller så länge att jag blev utloggad och jag måste skriva om det...men ni är värda det.
14.02.2011 kl. 12:25

För social för bloggen

Jag som stolt tänkte blogga om att jag har ett alltför socialt liv för att hinna blogga, men nu kommer ju ingen att tro på det eftersom jag märkte att det också helt tekniskt sätt har varit omöjligt att nå den här bloggen. Viken flopp, kanske jag måste sätta upp några bildbevis. Men inte nu, för nu ska jag reashoppa lite. Sista readagen här och 20% på redan nedsatta varor ledde till att jag upphävde mitt köpförbud för en dag. Sen ska jag hjälpa två vänner fixa en baskisk afton på en baskisk bar i stan. Ja sa ju de, socialt liv.
12.02.2011 kl. 12:52

Ett nytt projekt

Andra och jag själv brukar beskriva mig som social. Jag har nu en längre tid inte alls levt upp till det när det gäller mitt liv på universitetet. Jag är en osocial apa som går på föreläsningar, sitter tyst för mig själv och sen går jag hem igen. Men nu sini blir det ändring på det. För nu inleds projektet "sociala Sandra under föreläsningspauserna". Nu ska mina franska medstuderanden få lära känna mig på riktigt. Glädjande är ju att min franska också tillåter ett dylikt projekt. Jag smyg övade idag på folkrättsföreläsningen och det gick hur bra som helst, men då råkade ju också en social fransyska sitta bredvid mig. Det är ju inte alla dagar man har så tur, men utmaningar ska ju inte heller vara lätta.

Men nu ska jag resten av veckan vara social i andra sammanhang. Till och börja med ska det firas två födelsedagar.
09.02.2011 kl. 17:32

Genève

Jag hann ju också besöka Genève förra veckan. Mina dagar där var också mycket trevliga. En fin men dyr stad, men jag skulle gärna återvända och jobba där. Det är inte bara nära till en massa skidställen, utan det finns många intressanta institutioner där också, vilka jag tycker kunde erbjuda mig ett jobb sen när jag är klar.
I övrigt lyser solen i Rennes nu och det är vår i luften, detta alltså sett ur ett finländskt perspektiv. Andra kallar ju det här vinter ännu. Jag försöker hitta studiemotivation, men dagens föreläsning var så äckligt juridisk att den lilla inspiration jag hade är som bortblåst nu. Men hur som helst har jag nu i alla fall lyckats få 24 studiepoäng. Alla tenter från höstterminen är nämligen igenom. Det räcker väl som prestation för denna vecka, eller? Det tycker jag.
08.02.2011 kl. 17:01

Kär

Ja, man kan ju fråga sig varför det tog 24 år innan jag satte min fot i alperna. Nu är jag stört kär. Jag vill inleda ett stadigt förhållande med alperna. Jag tror vi skulle komma bra överens, förutsatt att jag tränade lite först. Nu är jag i alla fall sjukt inspirerad, pytte lite brun i mitt bleka face och jobbar hårt på att inte falla in i en post-alperna depression. Det är svårt.


 
07.02.2011 kl. 12:52

Offline

Åker skidor eller snowboard i Chamonix och dricker vin med vänner i Genève.
30.01.2011 kl. 11:06

Politik på isen

Jah, fick äntligen diskutera lite politik och samtidigt se på när en hel drös med människor försökte sig på skridskoåkning. Det var lite livsfarligt att röra sig där bland alla isdårar men vi överlevde, mest var det roligt och vi nordbor ägde. Vi var ett helt gäng med Erasmusar på isen, och jag träffade en hel del nya trevliga bekantskaper. Dessutom äntligen någon i min ålder och som dessutom studerar statskunskap och vi verkar vara intresserad av helt samma frågor. Trevligt, trevligt.

Tack och go'natt för imorgon kl. 8.00 ska jag infinna mig på föreläsning.
27.01.2011 kl. 01:07

Big no,no

Big no,no för det populistiska tvåsakspartiet utan egentlig agenda. Jag skäms över detta. Vad händer med Finland? Det enda intressanta, ur ett helt statsvetenskapligt perspektiv, skulle vara att se vad som händer med de populistiska sannfinländarna när de väl är vid makten. De för ju ingen helhetspolitik, hur ska de göra sen när de har ansvar också för helheter? Det är lätt att vara populistisk om man så vill. Helst hoppas jag dock att jag aldrig behöver få veta det, men är illa rädd att det går så. Jag tror också tyvärr att den här analysen stämmer ganska bra. Men det gäller bara att göra allt för att krossa den.

Riksdagsvalet kommer att bli ett spännande och grymt viktigt val. Lite surt är det att inte vara hemma och jobba med kampanjen, men jag har ju gjort det de två senaste valen så lite paus behövs ibland. Men kampanj är så kul, EU-valet är nåt av det roligaste jag har gjort. Rösta i Paris kommer jag förstås att göra och resan dit är redan bokad.

Men dagens big yes,yes var min föreläsning. Det är inte alls tungt med tre timmar föreläsning när man hela tiden hänger med. Till sist dog min dator, men det var nog det enda problemet idag. Å nu över till folkrätten...
26.01.2011 kl. 14:43

Lunchkuponger

Talade om vuxenpoäng idag med geliken A. När jag var på toppen av min vuxenhet hade jag ett heltidsjobb och lunchkuponger. Nu har jag igen rasat långt ner på skalan. Jag tror faktiskt att jag har noll vuxenpoäng, eller vänta jag äger ju ett Visakort, det är kanske lite vuxet? Sen brukar jag ibland vilja gå hem tidigare från fester än förr, eller ännu värre till och med skippa att gå dit.

Samtidigt skaffar vänner barn, bygger hus och sånt. Därav denna diskussion. Men som tur är vi alla olika och vi gillar ju olika.


P.s jag älskar vattenrutschkanor

Här i Turkiet 2005 åker jag sönder mina bikinibyxor, så mycket älskar jag det.
25.01.2011 kl. 22:33

Projekt och prestationer

Istället för att läsa franska eller Droit International kan man inleda ett helvetiskt (förlåt) nostalgiprojekt och sortera bland sina bilder och plocka ut vilka som en dag förhoppningsvis ska framkallas. Herregud en gång så många bilder som inte kan publiceras här, men vilket roligt studieliv vi* haft/har. Men hörni 2006, det var ju igår så när blev det fem år sedan? Får se om detta projekt nånsin kommer att avslutas, men jag hoppas att jag i slutet av detta år kan presentera åtminstone ett** old school fotoalbum.

I övrigt är inte mina prestationer någonting att skryta med idag. Jag var på föreläsning och förstod rien, nada och googlade Chamonix och snömängd istället. Å jag som hade tänkt leverera ett inlägg om hur min franska gått framåt, hur jag kan följa med och göra någorlunda vettiga anteckningar nuförtiden. Så kommer dagens föreläsning och helt fräckt tar ner en på jorden. Men nåja, EU:s ekonomipolitik ur en juridisk synvinkel är ju inte mitt starka kort på svenska heller så det är väl helt okej att jag inte förstår. Fransmännen satt ju också och skrapade sig i huvudet. Jag återkommer imorgon efter politique comparée, efter de föreläsningarna brukar jag känna mig som en franskagud. Ni skulle se mina anteckningar, ohlalalala!


P.s är det okej med vårkänslor i januari? Idag på väg hem genom parken bara flög de över oskyldiga mig. (okej, förlåt alla i Finland. Borde inte ha skrivit de där...fåglarna kvittrade också...nu slutar jag)


*ja, ni vet ju vem ni/vi är...
** mina förväntningar är enorma ju
25.01.2011 kl. 18:38

Studiedags

Ett, två, tre och nu börjar jag studera. Måste kompensera helgens resebokningar nu och göra lite nytta. Å passligt nog damp de just ner en hel drös med anteckningar i min inkorg, precis som att min anteckningskälla visste att jag haft tillräckligt med semester nu. Å jag kan hålla med i en vecka, sen är det nog semesterdags igen.

Har ni sett de här? Hur ska ungdomen klara sig nu? Man borde kanske ha sparat alla sina posters och tidningar. De kan ju bli värda många pengar.

Förresten, man vet ju hur man inte ska rösta i valet i april Va e de här? Nå, de har nu aldrig ens varit ett alternativ men nu är de nog riktigt borta igen en gång. Tur att SU finns.

Okej, nu ska jag sluta surfa runt och fokusera på Droit International Public II.

Tjohoo, glad måndag!
24.01.2011 kl. 12:45

Igår och idag

Jag lever, SNCF tog bara nästan kål på mig. Ska fortsätta slåss för att få boka tågresor imorgon.

Igår köpte jag en simdräkt*, idag var jag och simma. Igår köpte jag också skidbyxor, på söndag** åker jag på skidsemester. Snart ska Sandra Grimbiard köpa sushi, eftersom jag är hungrig och snål på det. Se, jag köper enbart saker jag behöver.

Igår dansade vi också eftersom vi hittade en bar med sjukt bra musik. Jag fick lite dynamohemlängtan. Men det bästa med igår var nog ändå att alla mina evetuella sommarproblem bara löste sig, inom typ en timma. De hann liksom inte ens bli problem före de var lösta. Flyt!

*tror inte jag använt simdräkt sen lågstadiet. Har ju varit en cool bikinibrud förstås.
** alltså inte imorgon utan nästa...
22.01.2011 kl. 19:22

Tågresenären

Idag ska jag bli riktigt god vän med SNCF och Visa och boka 10 olika tåg, för mig och åtta andra personer i olika kombinationer. Min vår börjar bli fullbokad med så mycket skoj att jag nästan spricker.

Tävlingens tredje plats avgjordes också här för någon dag sen när tre fagra damer bokade en resa hit. Andra platsen for ju redan tidigare också. Å snart anländer vinnarna. Lycka! En vän utbrast ett så överraskande What? när jag berättade om alla för min gästkalender för våren (eftersom vi brukar ordna fest när vi har gäster). Får du så många besök från Finland*? Varav jag konstaterade att ja, jag har väl bättre vänner. Så sant,så sant!

Bon week-end à tous! Återkommer om inte SNCF tar kål på mig.


*här bör tas i beaktande att Finland typ är världens ände i Nordpolen i mångas ögon här...
21.01.2011 kl. 15:20

Det här är en blogg som egentligen inte längre lever , bara ibland. Det var en blogg om mitt utbytesår. Ibland tar det för sjukt att se på den för att kunna upprätthålla den. Jag saknar Frankrike, vännerna och kulturen på kontinenten. Nu ska jag tammetusan lära mig franska har nu bytts ut till att nu ska jag tammetusan bli klar med studierna. Politcies magister, j'arrive! (J'espere!)

Senaste kommentarer

17.04, 18:31Det var bättre förr av Lina
07.04, 22:29Att förbereda sig. av Sara
07.04, 22:24Att förbereda sig. av Sara
22.03, 23:49Dar es-Salaam av Sara
10.03, 14:12Boven av Lina