grimbiard.ratata.fi

Äntligen blev det en bloggflytt. Dock inte så lång. Beslöt mig för att bli kvar här på ratata. Orkar inte sätta in mig i något nytt system och jag behöver inte så avancerade grejer för att uppdatera vänner om hur jag har det i Dar es Salaam.

Så följ mitt liv i Tanzania här
20.04.2012 kl. 12:36

Vaccinproblematiken

Hm, undrar om brist på inspiration för att packa ner sitt liv och städa sitt rum var en av biverkningarna av tyfoidfeber vaccinet jag tog idag. Verkar så. Måste rapportera det till läkemedelsföretaget. Tanke var också att jag idag skulle börja med malariamedicinen, men nu läser jag i instruktionerna att man inte ska använda den tillsammans med tyfusvaccin eftersom lariam försvagar skyddet av tyfusvaccinet. Hm, lyckat. Det här har inte läkaren som gett mig recepten yttrat någonting om. Kanske det inte är så farligt. Det är nu man skulle ha en läkare i släkten, men ne-e, hela släkten är fylld av humanister, pedagoger och statsvetare. Naturvetenskapsgenen, var är den när jag behöver dig?
18.04.2012 kl. 18:54

Det var bättre förr

Alltså förr i tiden måste man ju ha varit så mycket mer effektiv än idag. Jag menar, subtraherar jag alla minuter jag hängt på ansiktsboken skulle säkert min gradu ha varit klar för en månad sedan. Så irriterande, men ändå hänger jag där alltför ofta och gör precis ingenting. Liksom att jag nu hänger här och skriver nonsens. Högst antagligen blir det här en vana jag lyckas bryta i sommar. Eller blogg ska jag ju nog skriva. Jag skulle säkert ha hunnit fixa en ny sådan också om jag skulle sluta slösurfa på FB.
17.04.2012 kl. 15:36

Forskaren?

Idag tyckte min handledare att jag borde fundera på min framtid och sen slängde han ur sig tanken om att jag skulle skriva en vetenskaplig artikel av materialet jag har möjlighet att samla in i Tanzania. I övrigt tyckte han gradun var välskriven och klar, med intressanta resultat. Om jag inte vill behöver jag alltså inte göra någon fallstudie i Tanzania med tanke på gradun. Faktum är bara det att jag vill och därför lockas jag lite av hans förslag. Det gör mig lite skrämd. Jag har aldrig sett mig själv som forskare. Men jag måste erkänna att jag är ganska biten av nyfikenhet att forska vidare i det här ämnet. Det är någonting som är fel när demokrati inte inverkar på kvinnors politiska representation.

Den som lever får se. Kanske jag fortsätter forska en vacker dag. Nu just tänker jag så här: Jag åker till Tanzania, ser vad jag kan göra där och sen får jag se om jag orkar och är motiverad att bedriva lite forskning så där på sidan om allt annat.

Men i det stora hela, steget till pol.mag är närmare än någonsin. Måste ännu (eller vill) sätta till några saker, kolla språket och andra stilistiska petitesser, skriva avslutning och sen är det klart.

Lite mindre än tre veckor till avfärd och jag har nu tid att tänka på det också. Fantastiskt!
16.04.2012 kl. 14:39

I made it

I MADE IT. Tre minuter innan deadline åkte mästerverket iväg. Jag är en höjdare på att skriva bara deadlinen närmar sig. Borde bara bli bättre på att inte gå en vecka innan och oroa mig för hur jag ska hinna. Nu borde alltså den sista kursen vara avklarad. Skulle gärna fira med ett glas vin eller två, men måste gå och sova. Gradu-dag i morgon. Har inte blivit så mycket skrivet på den i och med tre andra deadlines den här veckan. Oh joy, tur att mitt liv om tre veckor blir fruktansvärt mycket mer intressant.
13.04.2012 kl. 00:10

Spänningen stiger

Idag köpte jag malariamedicin. Nästa vecka ska jag börja äta den. Spänningen stiger. Tappar jag balansen? blir jag deprimerad?  illamående? eller får någon annan av alla de mindre trevliga biverkningarna man kan få? Den som lever får se.

Spänningsmoment nummer två är att det idag var tsunamivarning i Tanzania och Dar, men den är över nu. Tror inte den var så allvarlig men får hålla tummarna att inga fler varningar dyker upp.

I övrigt känner jag mig väldigt lugn. Fortsätter på "ignorera stress" linjen och ser hur länge det håller. Deadline för sista inlämningsuppgiften imorgon. Kanske dags att läsa ut boken jag ska recensera då. Det är bara så himla många konstiga afrika-franska ord i min bok att jag får fnatt. Dessutom  blir man riktigt ledsen av den. Den handlar om en barnsoldat i Liberia. (Ja, man fick välja precis vilken bok som helst och jag valde den här. Ibland skulle livet vara så mycket enklare om man inte konstant skulle bry sig...)
11.04.2012 kl. 22:54

Att förbereda sig.

Det är ju ganska mycket jag inte tänkt på. Det insåg jag verkligen igår när jag träffade Ulla-Maj. Hon talade så naturligt om saker jag aldrig ens tänkt på, eller kanske tänkt på men inte riktigt fattat vad det innebär.  Jag har ju bara fokuserat på gradun, att den ska vara Tanzania klar. Jag har inte stressat över var jag ska bo, vad jag ska äta, hur jag ska hitta, vad jag ska ha med mig, vem jag ska umgås med osv. Jag kan inte Tanzanias geografi, jag känner inte till deras kultur(er), jag kan inte ett ord på swahili förutom att msungu är vit. Jag har aldrig varit i Afrika Söder om Sahara. Även om jag rest en del har jag faktiskt bara en gång tidigare varit utanför Europa.

Men hej, jag vet att jag har ett jobb, ett riktigt coolt jobb. Resten har jag tänkt löser sig på plats. Jag tror det är mer eller mindre omöjligt att förbereda sig på vad en flytt till Afrika riktigt innebär. Visst kan man förbereda sig med alla praktiska saker, och jag har faktiskt en lista i mitt huvud på vilka mediciner jag ska ta med. Bra jag. Dessutom har jag en del kontakter jag ska träffa som jag fick av Ulla-Maj igår. "Ring den här, hon gör det här. Det här är en bra kontakt, hon bor i en fin takvåning i Dar. Här är ett bra hostel, ägaren är svensk. Hälsa från mig." Fantastiskt! Men mentalt går det nog inte och förbereda sig.

Min mamma var i Tanzania 2003. Idag ska jag roa mig med att se på hennes bilder, titta på filmen hon filmade. Sen ska jag också läsa in mig på Tanzanias politiska situation och historia. Ah, jag är så taggad att jag håller på att spricka.
06.04.2012 kl. 09:55

Den bästa stunden på dagen...

...är att komma hem, slänga sig på soffan, dricka ett glas vin, äta Risotrante pizza och se på friends. Friends är bara så sjukt bra. Världshistoriens bästa serie.

Imorgon ska jag träffa en familjebekant som har bott i Dar es Salaam. Hon ska ge mig alla tips, råd och kontakter jag kan tänkas behöva. Om en månad och en dag åker jag.

04.04.2012 kl. 21:49

Pampasminnet

Det ekar tomt i bibban idag. Antar att alla ivriga studenter är på Pampasnationaldag. Själv skriver jag återkoppling till teori och kan inte tro att det är sant. Två fallstudier återstår, varav en görs i Tanzania, och sen är det klart.

Men mest tänker jag på alla bravader och roligheter man själv varit med om under alla otaliga nationaldagar. En gång tänkte Alice bränna upp ett kök. Historien slutade lyckligt och hon ska nu gifta sig med kökets ägare. Hm, kanske det är den taktiken man borde ta till.
30.03.2012 kl. 11:31

Ny blogg

Medan jag flänger runt med dammsugaren här hemma ska jag försöka komma på ett nytt platsneutralt bloggnamn. Sandra en France är och kommer inte vara aktuellt en tid framöver. Mitt huvud är lite tomt, men till all tur har jag 160* kvadrat att städa. Så jag har typ all tid i världen att fundera ut nåt finurligt.

Tips på både namn och bloggportaler tas emot. Jag vill att det ska vara lätt att ladda upp bilder. Jag tycker det är lite krångligt här. Det ska också vara lätt att fixa layout.

Förresten, jag har ingen aning om ens någon läser den här bloggen och kan tipsa. Har inte kollat google analytics sen maj. Nåja, jag gör ett försök.

*Livet var så lätt med 10 kvadrat i fjol.
29.03.2012 kl. 19:26

Även de gamla grekerna visste

De gamla grekerna var nog inte alls dumma.

"lack of political influence on the part of women in contemporary Greek society was, to Plato at least, not natural"

"Socrates affirms that it is not nature that keeps women out of the public life of cities. It is custom."

Sen kom andra och förstörde det här, big time. Det tog 22 århundraden innan politiska tänkare igen ansåg att det krävs en bättre könsbalans bland beslutsfattarna och att kvinnor också kan. 2012 är enbart 19% av alla parlamentariker i världen kvinnor.

Det var dagens gradu-update. Funderar allvarligt på att ta med det här, bara så att jag får med även de gamla grekerna meningen i gradun.
28.03.2012 kl. 12:32

Lycka

Alltså lycka är att ha en färdig databas. Herregyyyd det tog tid. Mycket mer tid än budgeterat. Lycka är också att i morgon ha en hel dag för enbart gradu. Inte en dag när jag springer hit och dit på föreläsning och möten. Den här innebörden av lycka känns aningen torr just nu, men sånt är livet för tillfället. Om en månad är det helt andra bullar.

För att väga upp det hela ska jag nu gå hem och boka flyg till Dar es-Salaam. Igår fick jag det sista avgörande beslutet. Jag blev beviljad delfinansiering av ÅA. Hurra! Nu har jag också en lön i sommar, och därmed råd att boka flyg. Kanske jag då förstår att det här verkligen är på riktigt. Hittills har jag inte riktigt förstått att jag ska flytta till Tanzania. Nu saknas bara boende och några vaccinationer och säkert en massa andra saker jag inte har tänkt på. Till all tur sköter Demo alla visum och arbetstillstånd.

P.s Lycka var också att hänga i Stockholm och träffa vänner man ser alltför sällan, och hänga med vänner man umgås med dagligen. Stockholm finns definitivt på min "här skulle jag kunna bo" lista.
27.03.2012 kl. 19:21

Minisemester

Jag ser så sjukt mycket framemot att få ligga i bubbelpoolen på Silja Europa ikväll med destination Stockholm. Diskussioner om studier, gradu och andra stressfaktorer är förbjudna i poolen och under hela lördagen. Halleluja! Minisemester it is, enbart några franska och FN uppgifter som ska fixas.
23.03.2012 kl. 15:58

Citatet

En citathälsning från utrikesministeriets bibliotek vart mitt graduskrivande förflyttat sig idag.

Så här skriver Azza M. Karam:
"I see and understand feminism as an individual or collective awareness that women have been and continue to be oppressed in diverse ways and for diverse reasons, and attempts towards liberation from this oppression involving a more equitable society with improved relations between women and men. "

Jag är själv feminist och en del rynkar på näsan lite när jag säger det. Jag förstår inte. Vem håller inte med citatet? Jag vet många som håller med men som ändå inte säger sig vara feminist. Det här är ju grundtanken inom feminism, sen kan det ta sig uttryck på olika sätt. Feminism handlar  inte bara om kvinnor. Feminism handlar om kön, makt och marginalisering. Det handlar lika mycket om varför pojkar tenderar prestera sämre i skolan som varför det finns så få kvinnor i bolagsstyrelser. Hur kön blir en maktfaktor fast kön inte borde spela roll och hur man kan motarbeta det. Så ser jag på det.
19.03.2012 kl. 15:19

Dar es-Salaam


Den här typen ska hänga i Dar es-Salaam i sommar. Hur sjukt coolt och roligt är inte det? Alla inlägg om Afrika, volontärjobb och allt googlande, nu blir det verklighet. Att  konkret få jobba med det jag skriver gradu om och brinner för är helt otroligt häftigt. Jag ska alltså jobba med jämställdhet och politiskt deltagande i ett projekt som Demo Finland (samma organisation som jag var med i Tunisien) har i Tanzania. I maj åker jag iväg. Jag har ingen aning om hur jag ska hinna fixa och avsluta allt här i Finland innan avfärd, men det fixar sig.  Jag  kommer hem i augusti för att förbereda Brysselflytten och för att intensiv umgås med alla här hemma. För visst känns det  snyft, snyft också att lämna allt och alla. Jag hade ju egentligen räknat med några fler än en och en halv finlandsmånad till. Men hej, jag tänker så här att världen är ju egentligen liten som en ask och skype-umgänge funkar ju också.15.03.2012 kl. 00:17

Det här är en blogg som egentligen inte längre lever , bara ibland. Det var en blogg om mitt utbytesår. Ibland tar det för sjukt att se på den för att kunna upprätthålla den. Jag saknar Frankrike, vännerna och kulturen på kontinenten. Nu ska jag tammetusan lära mig franska har nu bytts ut till att nu ska jag tammetusan bli klar med studierna. Politcies magister, j'arrive! (J'espere!)

Senaste kommentarer

17.04, 18:31Det var bättre förr av Lina
07.04, 22:29Att förbereda sig. av Sara
07.04, 22:24Att förbereda sig. av Sara
22.03, 23:49Dar es-Salaam av Sara
10.03, 14:12Boven av Lina